Múzeum špeciálneho školstva oslavuje 20. výročie svojho založenia

08.11.2010 Levoča

Levoča 8. novembra (TASR) – V Múzeu špeciálneho školstva (MŠŠ) v Levoči sa uskutoční v stredu 10. novembra vernisáž výstavy s názvom Pre dobro človeka.
Jeho vedúca Oľga Tinajová TASR informovala, že jej obsahovou náplňou je prezentácia činnosti pracovníčok múzea za uplynulých 20 rokov.
Výstava sa koná pri príležitosti 20. výročia založenia MŠŠ. \"Okrem toho expozícia predstavuje historické a súčasné kompenzačné pomôcky pre zdravotne postihnutých, fotodokumentáciu kultúrno-výchovných aktivít, ručné práce a výrobky žiakov zdravotne postihnutých na Slovensku, \" doplnila Tinajová. Začiatok vernisáže je naplánovaný na 9. hodinu, záujemcovia budú môcť výstavu v priestoroch MŠŠ vidieť až do konca roka.
Sprievodným podujatím osláv 20. výročia vzniku MŠŠ je okrem tejto prehliadky aj odborný seminár pre špeciálnych pedagógov regiónu Spiš s tematikou kriminality a záškoláctva u maloletých a mladistvých, venovať sa bude aj problematike špecifických porúch učenia, koncentrácie, pozornosti a správania v školskej praxi. Ďalšou z tém seminára budú možnosti riešenia problematiky detí s poruchami učenia, správania, koncentrácie. Súčasťou osláv tiež bude divadelné predstavenie Vrabec Brmbolec v podaní hercov Spišského divadla a venované žiakom levočských špeciálnych škôl.
MŠŠ je od roku 1990 ústrednou špecializovanou inštitúciou s celoslovenskou pôsobnosťou. Jeho základným poslaním je sprístupňovať širokej verejnosti, špeciálnym pedagógom a žiakom špeciálnym škôl stálu expozíciu Dejiny špeciálneho školstva na Slovensku. Tá sa venuje vývinu výchovy, vzdelávania, starostlivosti a spoločenskej realizácie osôb, ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť.
Úlohou múzea je tiež podieľať sa na rozvoji starostlivosti o hendikepovanú mládež. V rámci kultúrno-výchovných aktivít sa na jeho pôde realizujú tematické variabilné výstavy, besedy, divadelné predstavenia, tvorivé dielne a pod. Celkovo tu bolo doposiaľ inštalovaných 93 výstav, ktoré dokumentovali zručnosť, tvorivosť a predstavivosť zdravotne postihnutých jedincov. Okrem toho sa pracovníci múzea venujú aj osvetovej činnosti, ktorá upozorňuje na nebezpečenstvo drogovej závislosti.
 

Vyberte región